Dieta antycholesterolowa jest bogata w tłuszcze nienasycone pochodzenia roślinnego. W polskiej kuchni stosuje się niestety zbyt wiele tłuszczy zwierzęcych, z których najpopularniejszymi są masło i smalec. Dbając o swoje zdrowie, trzeba koniecznie zmienić stare, szkodliwe przyzwyczajenia na te, które sprzyjają obniżaniu „złego” cholesterolu we krwi. Warto tutaj wykorzystać niezwykle cenne właściwości oliwy z oliwek, którą można z powodzeniem zastąpić wiele nasyconych tłuszczy w naszym menu.
Kolejna rzecz, która chroni nas przed konsekwencjami „złego” cholesterolu, to ruch. Zdecydowanie poprawia on krążenie i ukrwienie całego organizmu, przez co minimalizuje się ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej czy innych chorób serca. Odpowiednia dawka ruchu każdego dnia, połączona ze zdrową dietą, pozwoli zdecydowanie przez długi czas cieszyć się zdrowiem.
Zobacz też: Podkłady Bell Illumi
Trzecia zasada profilaktyki chorób serca polega na utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Nadwaga jest bowiem jednym z problemów, mocno skorelowanych ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL. Przyspiesza ona tworzenie się blaszek miażdżycowych we krwi, ale jest też przyczyną wielu innych chorób.