Szukasz szkolenia sprzedażowego lub biznesowego w Warszawie? Szkolenia edukacyjne!

pasze zielone

Ogólna ilość zielonek zbieranych w kraju w ciągu roku wynosi około 250 min ton. Z tego nadal około 100 min ton przeznacza się na siano suszone metodą tradycyjną. Susz produkuje się z około 3 min ton zielonek. Kiszone zielonki stanowią ciągle mało znaczącą pozycję, gdyż w tej formie przygotowuje się na okres zimowy nie więcej niż 25 min ton zielonek. Pasze te zbierane są z powierzchni 4,2 min ha trwałych użytków zielonych i z ponad 3 mha upraw roślin’ pastewnych na gruntach ornych. Już sama wielkość tej produkcji wskazuje na ogromne jej znaczenie w krajowej bazie paszowej. Pasze zielone — świeże i konserwowane — w 70% pokrywają krajowe zapotrzebowanie bydła na energię i w około 75% na białko. Podobnie układają się te wielkości w innych krajach Europy. Mimo istotnych zmian w technologii produkcji mleka i mięsa wołowego (koncentracja, specjalizacja) pasze zielone dostarczają bydłu zasadniczą masę pasz, zarówno w okresie letnim, jak i zimowym. Stanowią one doskonały pokarm dla zwierząt przeżuwających, gdyż zawierają wszystkie niezbędne składniki’ pokarmowe i mogą być wyłączną paszą dla bydła.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.